Mar
26

Pek kullanılmayan fakat işe yarayabilecek HTML tagleri

Yazar Enes Pekkaya    Kategori Html     Etiketler

html

Geçenlerde nette araştırma yaparken çok ilginç bi yazı ilgimi çekti orada bazı kullanılmayan html taglerini anlatıyordu. Bende kendi blogumda bazı tagleri sizlere anlatmak istedim.

Web geliştiriciler olarak bir çok yazılım diliyle uğraştığımız için bütün herşeyi bilmemiz pek mümkün değildir. Size ben burada pek kullanılmayan yada pke bilinmeyen bi kaç tane html tagini anlatmak istiyorum. Kullanmasak bile bunların da var olduğunu bilmek bence önemlidir.

1. <optgroup>

Bu <optgroup> etiketi bir select box içinde seçenek grupları arasında küçük bir tanım eklemek için mükemmel bir yoldur.Eğer selectboxın içinde bazı gruplamalar yapacaksak, örneğin, bu şuna benzer:


<select id="yazilim" name="yazilim">

<optgroup label="Yazılım"></optgroup>

<option value="Php">Php</option> <option value="Asp.Net">Asp.Net</option> <option value="Java">Java</option>

<optgroup label="Web"></optgroup>

<option value="Html">Html</option> <option value="JavaScript">JavaScript</option> </select>

Demo :

2. <address>

Bu tag gözlerden çok uzak olmasına rağmen, kullanışsız olduğunu söyleyemeyiz! Aslında bir adresi belirtmek için css kodlarınla düzenleme yapıp yazı tipini vs değiştirebiliriz ama css le oynamak yerine bu tagi kullanıp kısa yoldan işimizi görebiliriz 🙂


<address>
Atatürk Bulvarı no: 27 / 16 Çankaya / Ankara
</address>

Demo :

Atatürk Bulvarı no: 27 / 16 Çankaya / Ankara

3.  <acronym>

Bu tagi kullanmak gerçekten çok yararlı olacaktır. Bu tag sayesinde mesela yazımızda bazı kısaltmalar kullandık ama yazıyı okuyanlar bu kısaltmanın ne demek olduğunu bilemeyebilirler. İşte burda yardımımıza bu tag gelmektedir.

<pre id="line1"><<span class="start-tag">acronym</span><span class="attribute-name"> title</span>=<span class="attribute-value">"Profesör"</span>>Prof.</<span class="end-tag">acronym</span>> <<span class="start-tag">acronym</span><span class="attribute-name"> title</span>=<span class="attribute-value">"Doktor"</span>>
Dr.</<span class="end-tag">acronym</span>> Sinan Balcı</pre>

Demo :

Prof. Dr. Sinan Balcı

4. <abbr>

Gene <acronym> tagiyle aynı işe yarayabilen hmtl tagidir. Tabi buradaki fark ise, yazmış olduğumuz  kelimeyi betimlemez (açıklaması olduğunu vurgulamaz).

<pre id="line1"><abbr <span class="attribute-name">title</span>=<span class="attribute-value">"Profesör"</span>>Prof.</abbr> <abbr<span class="attribute-name">title</span>=<span class="attribute-value">"Doktor"</span>>
Dr.</abbr> Sinan Balcı</pre>

Demo :

Prof. Dr. Sinan Balcı

5. <fieldset>

Aslında bu tagi diğerlerine göre daha çok bilinmektedir. Bu tag sayesinde sayfanızda bulunan olan bir formu daha düzenli göstermenizde yarar sağlayacaktır. Yani gruplama yapıyoruz demek daha doğru olacaktır.


<form><fieldset>
<legend>Bu Yazıyı Beğendin Mi?</legend>
Evet<input name="yes" value="yes" type="radio">

Hayır<input name="no" value="no" type="radio">
</fieldset>
</form>

Demo :

Bu Yazıyı Beğendin Mi?

Evet

Hayır

6. <cite>

Hepimiz <blockquote> tagine aşinayızdır. Bu tag ise <blockquote> taginin küçük kardeşi diyebiliriz 🙂 Bu tagi kullandığınız zaman yazıyı italic hale getirecektir.


Yunus Emre bir şiirinde <cite>Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü</cite> demiştir.

Demo :

Yunus Emre bir şiirinde Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü demiştir.

Yukarıdaki html taglerinin sizlere faydasının dokunmasını temenni ederim 🙂

Yorum Yapın

 

Twitter'dan Takip Et! Twitter'dan Takip Et!

Etiketler

Son Yazılar

Son Yorumlar

Bağlantılar

Arşivler